Reparatie2023-01-19T11:19:58+00:00

REPARATIE

Speelt uw gitaar niet lekker meer? Is de actie te hoog of hoort u vreemde bijgeluiden? Dan is het tijd dat uw gitaar goed wordt afgesteld zodat de actie weer op de juiste hoogte komt en u verlost bent van vreemde bijgeluiden. Riemersma Guitars heeft ruime ervaring in alle snaarinstrumenten: van elektrisch gitaar tot ukulele en van contra bas tot klassiek gitaar.

Helaas gaat er ook wel eens wat mis met uw snaarinstrument. Een hals kan breken of er komt een scheur in het bovenblad.

Allemaal vervelende problemen waardoor u niet meer op uw instrument kan spelen.
Riemersma Guitars is een betrouwbaar adres voor het repareren, restaureren en afstellen van uw gitaar.

Ramon Riemersma heeft ruime ervaring opgedaan en al veel reparaties aan gitaren uitgevoerd. Hieronder ziet u een overzicht van de veelvoorkomende reparaties bij gitaren. In ons blog vertellen wij ook regelmatig welke reparaties zijn uitgevoerd.

Verder helpen wij u ook graag om uw instrument nog beter bij uw wensen te laten passen. Hierbij kunt u denken aan het inbouwen van een element in uw gitaar of het vervangen van de frets.

“Klasse reparatie uitgevoerd aan mijn José Marin Plazuelo uit 1985″ H. Koot

Gebroken hals of kop van een gitaar

Een gebroken hals/kop van een gitaar kom heel vaak voor. De kop van een gitaar is het meest kwetsbare onderdeel van een gitaar. Maar gelukkig is het goed te herstellen. Belangrijk is om direct de spanning van de gitaar af te halen door de snaren los te draaien. Draai eventueel ook de truss rod los om van binnenuit geen spanning op de breuk en het hout te hebben. Laat alle losse onderdelen zitten en breng de eventuele houten onderdelen mee naar het atelier. Ga vooral niet zelf met lijm aan de slag, omdat de breuk dan lastiger is te repareren.

De oude lak wordt verwijderd en de breuk wordt gerepareerd met houtlijm. De lijmklemmen drukken de scheur weer samen. Eventuele lijmresten worden verwijderd en dan moet de hals opnieuw worden gelakt. Hoe eerder men komt, hoe beter de scheur gerepareerd kan worden. Het advies is dan ook om een gitaar in een koffer te bewaren. Hierin is hij beter beschermd tegen vallen of omver lopen.Helaas komt het ook voor dat een breuk lastiger te herstellen is, bijvoorbeeld omdat hij al een keer gelijmd is. Vaak is dit ook te repareren, maar het neemt meer werk in beslag en vereist een andere aanpak. En soms moet er beslist worden dat de hals niet meer te repareren is en moet worden vervangen door een nieuwe hals.

Lakwerk

Ook kan de afwerking van uw instrument niet helemaal meer zijn als toen de gitaar nieuw was. Gelukkig kan ik u van dienst zijn door het instrument opnieuw te spuiten of te politoeren met schellak. U kunt dan kiezen voor een afwerking met nitro cellulose lak, politoeren of een hardere 2 componenten lak. Deze is krasbestendig en heeft een mooie glans. Uiteraard wordt al het lakwerk gepolijst voor een oogverblindende glans.

Heeft u een elektrische gitaar en bent u niet helemaal tevreden met het lakwerk, dan kunt u de gitaar opnieuw laten spuiten en tegelijkertijd kiezen voor eventueel een andere kleur. Misschien wilt u een metallic kleur of juist een sunburst. Alles behoort tot de mogelijkheden. Ook kleinere beschadigingen kunnen we vaak heel goed herstellen en de gitaar weer als nieuw maken.

“Ongeveer eind januari 2016 heb ik mijn Flamenco gitaar bij je gebracht om hem te renoveren en te herstellen.
In het begin was ik daar een beetje huiverig voor gezien de leeftijd van de Ramirez 1964. Begin mei heb ik de gitaar weer opgehaald.
Ik was blij en verrast, de gitaar zag er als nieuw uit. Ook de reparatie was perfect. Het allermooiste was nog wel dat kenners, en ook mijn docent,
het geluid van de Ramirez een constante vonden en een authentiek Flamenco geluid.
Ik wil je hiervoor nog extra bedanken en je van harte aanbevelen.
”  

H. Knuvers

Nog bedankt voor het opnieuw zetten van de hals aan de body en het wegwerken van de schroefgaten. De Framus is nu weer elektrisch en goed bespeelbaar.”  

H. Zomerhuis

Scheuren in zijkant, bovenblad, achterkant van een gitaar

Door temperatuurschommelingen of wisseling in vochtigheidsgraad kunnen spontaan scheuren ontstaan. Het is altijd een pijnlijk moment om een scheur te zien in een gitaar. Een gitaar is een natuurproduct en gemaakt van massief hout en kan krimpen of uitzetten. Probeer daarom de temperatuur en vochtigheid constant te houden. Hoe minder schommelingen hoe beter. Met een hygrometer houdt u de vochtigheid in de gaten. Deze moet tussen de 45% en 55% zijn. Met een bevochtiger kunt u bijvoorbeeld in de winter de vochtigheid goed regelen. Met een luchtdroger/ontvochtiger verlaagt u de vochtigheid.
Klik hier voor een verslag van de reparatie van de José Marin Plazuelo gitaar.

Een scheur in een gitaar kan vaak heel goed worden gerepareerd. Bewaart u altijd alle houtsplinters en onderdelen. Soms moet het achter- of bovenblad verwijderd worden om zo goed bij de schade te kunnen komen. Door de lijm warm te maken, wordt het blad los gemaakt. Dit is een hele onderneming en wordt deskundig uitgevoerd door Riemersma Guitars. Daarna wordt de scheur gerepareerd met lijm en eventueel houtstof of een op maat gemaakte splinter. Onderdelen die ontbreken worden weer opnieuw gemaakt en terug geplaatst. Daarna wordt het geheel weer in elkaar gezet en is de gitaar hersteld. Ramon Riemersma heeft een eigen spuitcabine en kan de gitaar weer een nieuwe laklaag geven. Ook kan een gepolitoerde gitaar opnieuw worden voorzien van een laag politoer. Op deze manier wordt de gitaar prachtig hersteld en is er soms bijna niks meer van te zien. 

Reparatie ukulele fretboard
“Nog bedankt voor het opnieuw zetten van de hals aan de body en het wegwerken van de schroefgaten. De Framus is nu weer elektrisch en goed bespeelbaar.”  H. Zomerhuis

Reparatie brug of kam gitaar

Dit is ook een kwetsbaar onderdeel van de gitaar. De brug komt los en daardoor kan er niet meer op de gitaar worden gespeeld. Vaak speelt hier ook de temperatuur en de vochtigheid een rol. Of wellicht wilt u een andere brug op de gitaar. Probeer niet zelf een brug te plaatsen op een gitaar, want het is een specialistisch werkje. Het bovenblad van een gitaar is licht gebogen en daarom moet de brug ook gebogen terug worden geplaatst. Verder is de brug van groot belang voor de klank van de gitaar. Riemersma Guitars heeft veel experimenten gedaan met het plaatsen van andere bruggen en heeft daardoor veel ervaring in het optimaliseren van de brug van een gitaar. Ook kan het zadel of de kam worden vervangen. Riemersma Guitars gebruikt hier altijd een beenderen brugzadel of kam voor. Dit zorgt voor een duidelijke klankverbetering en helderheid van de gitaar.

“Mijn gitaar was nog nooit zo goed bespeelbaar, dit had ik twintig jaar geleden al moeten doen. Ik speel plotseling bijna foutloos en krijg het idee dat ik ook daadwerkelijk aardig gitaar kan spelen ;-)

Mijn dank voor het goede werk!”

J. Fransen

Gebroken headstock

By |6 maart 2019|Categorieën: Atelier|

Gibson ES-335 Custom met een gebroken headstock Helaas komt het nogal eens voor dat een headstock breekt. Met name van gitaren waar de truss-rod van de bovenkant bereikbaar is. Doordat hier het kanaal is [...]

Niet op je gitaar gaan zitten :-(

By |19 februari 2019|Categorieën: Atelier|

Dit wordt een uitdagende reparatie.... Iemand is op zijn Armalio Burguet gitaar gaan zitten en daar kunnen ze helaas niet tegen. Het hele bovenblad is gescheurd en is aan de onderzijde naar binnen gedrukt. [...]

Ga naar de bovenkant