REPARATIE

reparatie gitaar

Speelt uw gitaar het niet lekker meer? Is de actie te hoog of hoort u vreemde bijgeluiden? Dan is het tijd dat uw gitaar goed wordt afgesteld zodat de actie weer op de juiste hoogte komt en u verlost bent van vreemde bijgeluiden. Riemersma Guitars heeft ruime ervaring in alle snaarinstrumenten: van elektrisch gitaar tot ukulele en van contra bas tot klassiek gitaar.

Helaas gaat er ook wel eens wat mis met uw snaarinstrument. Een hals kan breken of er komt een scheur in het bovenblad.

Allemaal vervelende problemen waardoor u niet meer op uw instrument kan spelen.
Riemersma Guitars is een betrouwbaar adres voor het repareren, restaureren en afstellen van uw gitaar.

Ramon Riemersma heeft ruime ervaring opgedaan en al veel reparaties aan gitaren uitgevoerd. Hieronder ziet u een overzicht van de veelvoorkomende reparaties bij gitaren. In ons blog vertellen wij ook regelmatig welke reparaties zijn uitgevoerd.

Verder helpen wij u ook graag om uw instrument nog beter bij uw wensen te laten passen. Hierbij kunt u denken aan het inbouwen van een element in uw gitaar of het vervangen van de frets.

“Klasse reparatie uitgevoerd aan mijn José Marin Plazuelo uit 1985″ H. Koot

Gebroken hals of kop van een gitaar

Een gebroken hals/kop van een gitaar kom heel vaak voor. De kop van een gitaar is het meest kwetsbare onderdeel van een gitaar. Maar gelukkig is het goed te herstellen. Belangrijk is om direct de spanning van de gitaar af te halen door de snaren los te draaien. Draai eventueel ook de truss rod los om van binnenuit geen spanning op de breuk en het hout te hebben. Laat alle losse onderdelen zitten en breng de eventuele houten onderdelen mee naar het atelier. Ga vooral niet zelf met lijm aan de slag, omdat de breuk dan lastiger is te repareren.

Reparatie hals Gibson gitaarReparatie hals Gibson gitaarReparatie gebroken hals akoestische gitaar

De oude lak wordt verwijderd en de breuk wordt gerepareerd met houtlijm. De lijmklemmen drukken de scheur weer samen. Eventuele lijmresten worden verwijderd en dan moet de hals opnieuw worden gelakt. Hoe eerder men komt, hoe beter de scheur gerepareerd kan worden. Het advies is dan ook om een gitaar in een koffer te bewaren. Hierin is hij beter beschermd tegen vallen of omver lopen.Helaas komt het ook voor dat een breuk lastiger te herstellen is, bijvoorbeeld omdat hij al een keer gelijmd is. Vaak is dit ook te repareren, maar het neemt meer werk in beslag en vereist een andere aanpak. En soms moet er beslist worden dat de hals niet meer te repareren is en moet worden vervangen door een nieuwe hals.