Dit wordt een uitdagende reparatie….

Iemand is op zijn Armalio Burguet gitaar gaan zitten en daar kunnen ze helaas niet tegen. Het hele bovenblad is gescheurd en is aan de onderzijde naar binnen gedrukt. Het beste is om het hele bovenblad te vervangen en precies na te maken zoals het origineel.

De eerste stap is om de toets te verwijderen. Dit is het makkelijkste klusje. Gelukkig had ik ooit een heating blanket gekocht in de vorm van een fretboard. Deze komt nu mooi van pas en met 85 graden ingesteld op de thermostaat, kan ik de toets perfect gelijkmatig verwarmen zodat de lijm zacht wordt en ik de toets kan verwijderen.

Daarna kan ik het bovenblad verwijderen en de inwendige verstevigingen te vervangen dan wel te repareren. Gelukkig zijn de bindingen en purflings volledig in tact en kunnen prima blijven zitten. Dit maakt het helaas wel lastiger om zo dadelijk het bovenblad precies pas te maken zodat het naadloos past. Een extra uitdaging is het om de vorm te behouden. Zodra het bovenblad is verwijderd verliest de gitaar zijn stevigheid en veranderd de vorm een klein beetje.

Nadat het bovenblad is verwijderd en ruw is uitgezaagd begint het gepriegel om alle restjes ceder van de blokjes te verwijderen. Wat daarbij erg belangrijk is het om de bindingen en purflings niet te beschadigen anders kan ik deze ook nog vervangen met alle gevolgen van dien. Aan de onderzijde van de gitaar waar het blad volledig naar binnen is geklapt, zijn een hoop blokjes (tentalones) eraf gebroken. Deze moeten vervangen worden. Inmiddels heb ik een mooi ceder bovenblad opgezocht en kan ik de twee helften verlijmen. Gelukkig kom ik het originele rozet verwijderen en opnieuw gebruiken in het nieuwe blad. Nadat het bovenblad op dikte is geschuurd kan ik beginnen om de braces te verlijmen en het bovenblad klaar te maken