ERVARINGEN

24 februari 2015

“Ongeveer half oktober 2014 ben ik begonnen bij Ramon Riemersma, die ik via internet leerde kennen, om een gitaar te bouwen. Ik wist nog niet precies nylon of staal maar begon wel al. Al gauw had ik beslist dat het een OM staal zou worden, met cut-away en hij moest ook versterkt kunnen worden.

Half januari is hij na hard werken afgekomen, en ik moet zeggen boven mijn verwachting, zo mooi, maar ook zo fantastisch klinkend. Ik heb het geweldig goed naar mijn zin gehad in het gezellige casa Riemersma, waar ik tussen de middag altijd meegegeten heb.

GitaarDJ achterzijdeAfgelopen zondag heb ik voor het eerst akoestische opgetreden met mijn nieuwe juweeltje, en het was magisch. Misschien dat ik nog besluit een nylonsnarige te maken, maar ff nog niet. Ik kan iedere gitarist die zelf een gitaar zou willen bouwen, deze manier aanbevelen onder de bezielende leiding van Ramon.”

DJ Middelkoop, Gorinchem

Making a guitar with Ramon

Test yourself and be prepared for satisfaction

I knew it would be a test of my abilities and skills in woodworking, but this took me to a whole new level. It was testing, satisfying and fun, but most importantly the end result defies most peoples’ perception of what a ‘hobbyist’ can do – and I am unusually proud of what I have created.

If you have ever thought about making your own stringed instrument, and you have the time and some basic skills in woodworking, then don’t hesitate any longer; go do it – you won’t regret it. It will be something to remember for the rest of your life and, on top of that, you will have in your possession a musical instrument that any professional player would be proud to have in their hands and be heard playing – as you will be.

The Master

Ramon Riemersma is one of a select few who can help you achieve this goal. In fact, he is probably out there on his own. He gets you where you want to be without fuss or frustration and there are very few people can do that without imposing their own rules, regulations and pre-conceived ideas. He makes making a complex and refined musical instrument look easy, step by step; piece by piece. But make no mistake, he is as critical as can be when it comes to accuracy and getting it right – we are talking anything between 0,1 to 0,01 of a millimeter in wood – and it shows in the finished article.

How it works

Each single element in the construction of a guitar is carved from a raw bit of dried, dead tree! It’s made of wood and that’s where the fun starts; choosing your colors and grains; textures, patterns and designs. Touching, feeling, smelling the raw material that will come to life, glowing proudly, refined and majestic as a finished guitar. Before you know it, you will have a large assortment of very accurately planed and shaped pieces of dead tree (wood). Slowly but surely they will be glued together with the help of Ramon’s jigs and fixtures – of which he is a master and you will be thankful.

The day the front and back meet the sides and neck, is like putting the roof on a house. You can see yourself in your armchair in front of the TV – or in this case, you can hear the music. From that point on you are racing to the finish line, scraping, sanding, fettling and finishing, ready for the dreaded spray booth. No matter how good you ‘think’ you have prepared your instrument; lacquer will show up every defect there is – especially the first coat. However, with patience and perseverance the day comes when the bridge and machine heads are fitted and finally the strings are tensioned and tuned.

How it feels – and in conclusion

Taking an instrument in your hands – made by your own hands and hearing the sounds that hit your ears for the first time is……well, we all have our own ‘wow’ moment to compare (mine was in the back of Mini in 1971). The sound quality goes beyond ‘shop bought’, no matter how much you pay; my guitar delivers more; is worth more.

Ramon has a well equipped work shop, from the smallest plane in the world! (Believe me, I saw him sharpen it) to thickness sanders and the sharpest chisels I have ever had in my hands. He is passionate, enthusiastic and knowledgeable and I would recommend anyone, at any level, to work with him; be guided and taught to achieve their dream. I did.

Dick McKechnie, May 2013

“Na het stoppen met mijn bedrijf, ben ik begonnen met klassiek gitaar spelen. Vroeger wel wat met akkoorden gespeeld, maar het notenschrift is aan mij voorbij gegaan. Jammerrrrrrrrrr, maar ja. Ben enthousiast over het spelen, en zo is het idee geboren om mijn eigen gitaar te bouwen. Wat is nu mooier om muziek te studeren op je eigen gebouwde gitaar. Zo gezegd gedaan, en ingeschreven in Puurs. Hier geven ze een opleiding tot gitaarbouwer. Elke week 5 uur gedurende 40 schoolweken. Na een skiongeluk in Oostenrijk werd ik gedwongen om te stoppen in Puurs. Terug instromen was moeilijk, daar ik een te grote achterstand met het bouwen had.

Het idee om mijn eigen gitaar te bouwen is niet weggegaan. Dus maar even Googelen, en uitgekomen bij Riemersma Guitars. Bij Riemersma Guitars is het mogelijk om een cursus te volgen om je eigen gitaar te bouwen. In november heb ik contact gezocht met Riemersma Guitars en het is zelfs mogelijk om dit in een Fulltime verband te doen. Heb een afspraak gemaakt met Ramon Riemersma, en zijn op de koffie gegaan, om het een en ander af te spreken. Met als gevolg dat ik in maart fulltime kon beginnen. Na nog een bakkie, tevreden huiswaarts gegaan.

En inderdaad in maart begonnen bij Ramon. Hout uitgezocht en beginnen maar. Toen ik het hoopje hout zag liggen dacht ik hoe the f$#@ck is het mogelijk om hier een gitaar van te bouwen. Maar onder de supervisie van Ramon en zijn deskundige adviezen is het mij toch gelukt. Ramon heeft mij geleerd om rustig te blijven en dat er voor alles wel een oplossing is. Waar ikzelf twijfelde om bepaalde handelingen aan de gitaar te doen, nam Ramon het over. Na een maand bouwen is de gitaar klaar en wat een prachtig resultaat. Het geluid is prachtig, en de persoonlijke items die erin verwerkt maakt het geheel helemaal bijzonder.

Al met al ben ik zo enthousiast geworden dat ik bij Ramon alweer hout gekocht heb om thuis weer een gitaar te bouwen. Als ik tijdens het bouwen van mijn tweede gitaar problemen tegen kom, kan ik altijd bij Ramon terecht. Dat is goed om te weten. Al met al was het een fijne en zeer leerzame tijd, en de goed verzorgde lunch van Danielle Riemersma maakt het hele plaatje OK.

Ramon bedankt voor de gezelligheid, flexibiliteit en voor het leren om te gaan met nieuwe gereedschappen, ik zal de koffie met stroopwafels missen. Danielle bedankt voor de lunch en gezelligheid.”

Ronald van der Wekke, Hoogerheide

Ronald heeft zijn ervaringen en bouwproces van zijn gitaar opgeschreven in een bouwverslag. Je kan het hier lezen…

“Een leuke plek om te leren een gitaar te bouwen! Het is altijd gezellig en je wordt voorzien van koffie en kundig advies. Ik had totaal geen ervaring met fijne houtbewerking, maar gaandeweg en met een beetje hulp zie ik langzaam wat moois verschijnen. Je wordt geen moment aan je lot overgelaten en mocht het misgaan: er is (bijna altijd) een oplossing waar je die zelf niet ziet. Ik ben nu al trots op wat ik bereikt heb en kan bijna niet wachten tot het eindresultaat!”
R. Hilgersom, Lisse

“Na jaren onderzoek en dromen van een fingerstyle gitaar, kwam ik bij Ramon terecht en dat klikte gelijk. Ik had mij van te voren goed voorbereid in wat ik precies ging bouwen, dus als ik dan een foutje maakte had ik daar flink de pest in. Een bakkie koffie even gitaar spelen en met de andere cursisten praten en Ramon had wel weer een oplossing. Na een dag werken is het super om met andere gitaarfreaks bezig te zijn , je ziet allerlei soorten gitaren gebouwd worden. Het eindproduct , ja mijn Valster OO gitaar is bijna af ziet er dan ook schitterend uit. En daar wil ik Ramon al vast voor bedanken.”
J. Valster, Ridderkerk

“Nooit gedacht dat het zou lukken, zelf een gitaar maken. De eerste les doet raar aan, je bekijkt het hout, je bekijkt de reeds door Ramon gemaakte gitaren, je speelt er even op … hm klinken wel goed, je bekijkt terug je pakket plankjes en … nog een lange weg te gaan denk je, en gaat dat mij wel lukken? Maar stap bij stap (zelfs na het eerste plankje komt de verwondering, oh mooi en moet dat zo, en al bij al met de goede uitleg toch niet zo moeilijk. De lat ligt wel hoog maar ja nadien besef je wel dat er anders helemaal geen mooi instrument uitkomt laat staan dat het mooi speelt. Zo gaan de weken voorbij. Eerst koffie, een gezellige babbel, bouwen, af en toe een foto… en na korte tijd zie je er echt naar uit naar de les, lekker ontspannend bouwen aan een uniek instrument. Totdat ….klaar, fijn -en ze klinkt goed, oei jammer, de cursus is gedaan, ik kan het toch niet nalaten van regelmatig eens terug te gaan, jammer dat het zo ver is vanuit het verre Limburg in België, maar het is een beetje thuiskomen. In elk geval bedankt Ramon voor de vakkundige begeleiding, de aangename babbels en de lekkere koffie.”
L. Brans, Herk de Stad, België

“Ik heb Ramon ontmoet en hem om expertise gevraagd voor het herstel van een flamenco gitaar. Ik heb uit een erfenis een oude flamenco gitaar geerfd, het toetsenbord was weg van deze gitaar, en zat daar wel mee. Ik had dit nog nooit gedaan en heb Ramon gebeld en gevraagd hoe en wat. Hij heeft mij uitstekend geholpen, niet om de gitaar te maken voor mij, maar met behulp van support, hij zei mij hoe te doen. Hij heeft voor mij de ebben plank gezaagd en de fretten ingezaagd. De rest heb ik allemaal zelf gedaan en de gitaar is inmiddels af en speelt geweldig. Ramon van Gitaarbouwwinkel is voor mij zeer behulpzaam geweest, en dit schept een band. Als ik nu voortaan iets moet kopen voor de gitaar of repareren, bijvoorbeeld een topkam of iets dergelijks dan ga ik dit bij hem kopen, omdat de meerwaarde van hem, door de klant te helpen en te adviseren geweldig is! Hij had ook begrip voor dit object omdat het op een low budget gedaan moest worden. Dankzij hem is dit unieke instrument weer bespeelbaar waarvoor mijn dank, ik heb vrienden met gitaren en zal hem zeker bij hen introduceren.”
Martin Huizinga, Hellevoetsluis

Ruim anderhalf jaar geleden heb ik besloten om bij jou een steelstring gitaar te gaan bouwen. De gitaar is nu klaar, hij klinkt  fantastisch en heeft een mooie diepe bas. Ik ben er erg blij mee en speel er elke dag op.
Dank je wel voor de inspirerende leerzame begeleiding.

Siwart Martin Gehem, Breda